Wat je moet weten over geluk om er niet bang voor te zijn?

We kunnen gelukkig zijn en niemand kan ons dit verbieden. Behalve onszelf. Vanwege angst voor geluk creëren we onze eigen moeilijkheden, keren we ons af van anderen en rennen we op het laatste moment weg. Is het nodig om geluk te achtervolgen? We hebben hierover gesproken met vertegenwoordigers van verschillende wetenschapsgebieden.

De meeste Russen beschouwen zichzelf als gelukkig: 85% van de peilingen beweert dit. Maar het is nog steeds niet gebruikelijk om over geluk te praten. Het lijkt erop dat een “gelukkige persoon” een titel is die moet worden verdiend en voortdurend moet worden bevestigd. Verdien veel, niet hoeveel noodzakelijk, heb een voorbeeldige familie en goed werk.

Maar studies tonen aan dat geluk niet neerkomt op een “beter leven”. Het ziet eruit als een bizarre foto die er voor elk anders uitziet. En toch – is het mogelijk om geluk te “meten”? Wat zeggen vertegenwoordigers van verschillende wetenschapsgebieden dit?

Neurobiologie: neuronenbalsem

Vanuit het oogpunt van neurobiologie is emotie niets meer dan interpretatie door de hersenen van signalen die het ontvangt. Wanneer we opgetogen blikken vangen, wachten we op een bestelling in een restaurant, voor het eerst zien we het gezicht van ons kind, onze zenuwcellen wisselen signalen uit via neuromediatrische hormonen. Dopamine is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het anticiperen op plezier van voedsel. Wanneer liefde ons inspireert, handelt het oxytocine. En als we worden geprezen, zwemmen we in serotonine.

Emoties handelen zo sterk, omdat ze overleven en voortzetting van het geslacht bieden. Ze kregen ze van wilde voorouders, die belangrijker waren om snel te navigeren dan om te denken.

“De olifant hoeft niet te” proberen “de tekenen van het gebied te onthouden waar water is”, schrijft Loretta Breining, auteur van de hormonen van geluk. – Dopamine creëert automatisch een neuraal pad in zijn hersenen. De volgende keer dat hij iets lijkt op de lente, zullen de impulsen langs de neurale keten gaan en de haast van het “hormoon van geluk” noemen.

Maar ons leven is ingewikkelder dan dat van de olifant, dus naast het snelle “onbewuste” hebben we ook een “bewust” deel. Ze is verantwoordelijk voor plannen, doelen en gedrag in moeilijke situaties. Het probleem is dat de twee “boekhouding” van de hersenen het niet altijd onderling eens kan zijn.

We willen bijvoorbeeld bewust er goed uitzien en omwille hiervan weigeren we calorievoedsel en gaan we naar de sportschool. Maar zodra we hun honger voelen, wordt een zoogdier in ons wakker, wat onze doelen niet begrijpt. Hij is geïnteresseerd in één ding: om voedingsstoffen te krijgen en hun toekomst in te slaan. Om de verleiding te weerstaan, moet je de wilskracht belasten en jezelf voeden met beloften van een toekomstig gelukkig leven in een slank https://gemiddeldepenis.com/wat-is-de-gemiddelde-penisgrootte-in-de-wereld-statistieken/ lichaam.

“De paradox is dit: om bewust geluk te krijgen, moeten we de onbewuste taal van de hersenen begrijpen”, legt Loretta Breining uit. “En misleid hem mogelijk.”.

Economie: dansen op een loopband

De hersenen van ieder van ons zijn uniek, daarom hebben de beelden van geluk hun eigen beelden. Maar wat een gelukkig leven biedt in het algemeen? Lange tijd geloofden economen dat geluk maximale tevredenheid van behoeften betekent. Het kan objectief worden gemeten – in geld op een bankrekening, kwaliteit van producten en diensten.

Inderdaad, tot een moment worden we gelukkiger als we rijk zijn. In 2010 bewees de Nobelprijs voor economie Daniel Kaneman en Angus Duton echter dat na het bereiken van het “optimale niveau” van inkomsten, een toename van het geluksstops stopt.

Bovendien ontstaat het effect van de “loopband” – de levensstandaard, die ons recentelijk de limiet van dromen heeft leek, in een week, maand of een jaar ophoudt te voldoen. Ik wil iets meer, en in dit verlangen wordt reclame met succes parasitiseerd. Het nastreven van sensaties wordt een doel op zich, maar nieuwe gadgetmodellen en duurdere amusement geven alleen de mogelijkheid om “in het zadel te blijven”, tijdelijk verlichten.

Onlangs probeerden de Canadese, Amerikaanse en Britse economen dit probleem op te lossen door gezamenlijke inspanningen. In 2011 hebben ze het artikel vrijgegeven “Als het geld je niet gelukkig maakt, kun je het verkeerd uitgeven”. Hun recept komt neer op discipline zelf:

  • betalen voor “indrukken”, geen goederen;
  • consumeren genoegens in “kleine porties”, maar vaak;
  • Meer geïnvesteerd niet in status dingen, maar in wat een stabiel ‘goed leven’ biedt – medicijnen, onderwijs, leefomstandigheden.

Genen beslissen voor ons?

Het lijkt erop dat sommigen van ons vanaf de geboorte meer vatbaar zijn voor geluk dan anderen. De eerste bevestiging van dit bijna twintig jaar geleden werd ontdekt door psycholoog David Avenken van de Universiteit van Minnesota. Hij was geïnteresseerd in de tweeling gescheiden bij de geboorte.

Volgens zijn studies, in de ene beatende tweelingen, dat wil zeggen degenen met een genetische set volledig samenvallen, bleef het niveau van tevredenheid met het leven vergelijkbaar, zelfs als ze opgroeiden in een andere omgeving. Met andere woorden, ieder van ons leeft met een glimlach op het gezicht, maar voor sommigen is het breder.

Culturologie: het leven volgens de regels

De ervaring van geluk wordt geassocieerd met de staat van de samenleving en culturele normen – mensen in verschillende landen zijn zo gelukkig omdat ze worden “toegestaan” door dominante attitudes. In China is bijvoorbeeld persoonlijk goed afhankelijk van het goed van het team: alleen gelukkig zijn schaamt zich en wordt rijkdom en succes minder gewaardeerd dan zorg voor anderen.

In de Verenigde Staten lijkt geluk daarentegen het gevolg te zijn van de eigen prestaties van een persoon, en een gelukkig persoon zou succesvol moeten zijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japan waren duizenden jonge mensen blij Kamikadze te worden en glorie in hun thuisland te brengen, hoewel ze begrepen dat ze moordenaars zouden moeten worden en zelf zouden sterven. Het is interessant dat de samenleving van de samenleving niet minder belangrijk is voor het geluk van haar leden dan materiële goeden.

“Veel Latijns -Amerikaanse landen zijn bijna net zo gelukkig als het Scandinavisch, hoewel ze veel armer zijn”, zegt socioloog Edward Ponarin. “Maar ze hebben een” warme “cultuur, waar de waarde van communicatie hoog is, mensen religieus zijn en de neiging hebben om de overwinningen van het land als hun eigen te ervaren”. Maar de crash van normen en een verandering van waarden kan een persoonlijke tragedie worden.

Dit was het geval in Rusland in de vroege jaren 1990. “Na de ineenstorting van de Unie daalde het niveau van geluk scherp”, vervolgt Eduard Ponarin. – Het systeem van wereldbeeld dat is ingestort, bezienswaardigheden, verdwenen, materiaal goed – afgenomen. Naarmate de situatie rechtop was, groeide het niveau van geluk. Trots op het land. En nu, hoewel het inkomen is afgenomen, afgaande op de enquêtes, zijn de Russen gelukkig “.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *